Бройката, която МВР оповестява е точна, но на база на методите, които ползват

Почти месец хиляди българи излизат на улицата всеки ден, за да изразят гражданската си позиция. Но колко са те? Този въпрос вълнува всички. 


МВР, което брои протестиращите, бе критикувано за огласените данни. Оттам говорят за средно 3000 протестиращи дневно. Според новинарския гигант „Фокс” преди седмица 70 000 души блокираха „Цариградско шосе”. В търсене на истината няколко души се обединиха в екипи, които заснемат отгоре хората и се опитват да изчислят точния брой по площадите.


Един от тях  - Илиян Стоянов, който е IT системен архитект, обясни за „Събуди се”, че идеята за това е дошла спонтанно, но е била провокирана от обявяваните от МВР данни на броя на протестиращите.


„Решихме, че е нужно да направим нещо, за да дадем малко по-точна бройка. Не че бройката, която МВР оповестява не е точна, напротив, тя е точна, но на база на методите, които те използват за мерене на хора на определена площ в триъгълника между МС, президентството и банката”, обясни Илиян. 


По негови думи е възможно голяма движеща се група хора да бъде преброена с точност.


Системата, която ще бъде използвана, за да се даде по-точна представа за броя на протестиращите, е на принципа на фотофиниша. 


Има отклонение, но в общи линии се опитваме да минимизираме в момента грешката, като ще се опитаме да я сведем до към 10-15%, което също е много добра отчетност”, обясни Илиян Стоянов. 


Целия разговор в студиото на „Събуди се” гледайте във видеото.