Касата започва спешни проверки в болниците

Между 50 и 100 милиона лева няма да стигнат в бюджета на Здравната каса до края на годината. Това прогнозира новият управител на Касата д-р Румяна Тодорова. Основната липса е в парите за болници, но това няма да се отрази на пациентите, обещават от касата.

 

Дефицитът на Касата се дължи най-вече на по-големите разходи за лекарства за онкоболните и в болниците. 

 

Освен че болниците харчат повече от планираното, парите не се усвояват равномерно, съобщиха от НЗОК. Някои от лечебните заведения са изхарчили вече доста над месечните си бюджети. До други отпуснатоте парите изобщо не са пристигнали. Затова Касата започва спешни проверки в болниците.

 

Проверки ще има и в онкоклиниките. В някои от тях пациенти се лекуват за 17 лева месечно, а в други - за 3500. Договарянето на малки количества медикаменти във всяка болница пък е довело до огромна разлика в цената на един и същи препарат.

 

За да се избегнат подобни разлики, новият управител на Касата препоръча договарянето на цените на лекарствата да не става в болниците. Кой да ги договаря, предстои да се реши. Целта е поръчаните количества да са по-големи и да  се постигнат отстъпки.