Липсата на донори е проблем за над 40 000-те българки, които разчитат на генетичен материал

Над 40 000 българки разчитат на генетичен материал от донори, за да забременеят. Предвижването в списъка на чакащите става изключително бавно. А причината е в липсата на донори.

 

Мариела е майка на две момчета, а Нели - бъдеща майка на момиче. Мариела е донор на яйцеклетки, а Нели е забременяла благодарение на дарена яйцеклетка. Не от Мариела. Не знае коя е жената, която й е подарила надеждата. Така е с всички донори на генетичен материал у нас – техният акт е анонимен и безвъзмезден. 

 

Успешният опит на Нели идва при четвъртата ин витро процедура. Първите три са със собствен генетичен материал. След тях обаче става ясно, че единственият шанс да стане майка е да получи яйцеклетка от друга жена. 

 

Нели чака генетичен материал повече от половин година. При всяка жена от списъка обаче е различно. Зависи от редица фактори, свързани със здравословното й състояние и разбира се - наличието на донори. По информация на фондация „Искам бебе” чакащите за генетичен материал са над 40 000, а донорите от на яйцеклетки от 2011 насам са около 220. 

 

Изискването към жените, решили да дарят яйцеклетка, е да са на възраст до 34 години и да са родили поне едно дете. Те могат да се подлагат на процедурата до три пъти.

 

Повечето жени, дарили яйцеклетка, са високо образовани и с добра професия. Те са от цялата страна. И не знаят дали и кога е използван техният генетичен материал.

 

А всяка жена, която отговаря на условията и иска да получи допълнителна информация за това как да стане донор, може да се обърне към фондация „Искам бебе”.