Диспутът между кабинета и протестиращите трябва да бъде публичен, за да достигне до повече хора, смята тя

„Сблъсък на аргументи е необходим, тъй като значителна част от изказванията на управляващите съдържат множество неистини и манипулации.” Това заяви за „Събуди се” Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и участник в ДАНСwithme. 


Уточнението дойде във връзка с поискана среща на четирима протестиращи, сред които Антоанета Цонева, режисьорът Стоян Радев, проф. Близнашки, икономиста Асен Василев, с премиера Пламен Орешарски, лидера на ДПС Лютви Местан, Сергей Станишев и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.  Желанието е било на неутрална територия да се чуят аргументите „за” и „против” оставането на правителството на власт


„Отговорът на премиера беше, че той предпочита среща в Министерски съвет, което беше различно от нашето усилие”, обясни Антоанета Цонева и допълни, че желанието било не за среща, а за дебат.


„Търсейки този публичен диспут искаме да изясним още веднъж мотивацията – нашата и на значителна част от хората, които 50-и ден протестират и настояват за оставка. Една част от хората не са толкова активни в социалните медии и може би не получават аргументи и мотивация, каквито ние си разменяме преди да отидем на протест”, обясни Антоанета Цонева.


По нейни думи, това е и начинът да се противопоставят на „пропагандното разделение между София и страната, между богати и бедни, красиви и не толкова красиви, което беше наложено изкуствено от властта”


„На нас ни е нужен канал за комуникация, чрез който да достигнем до много повече хора, които имат право да получат аргументациите и на двете страни, без те да са толкова силно контролирани и изкривявани, когато управляващите артикулират, допълни Цонева.


Целия разговор с Антоанета Цонева, както и подробности за протестния пешеходен поход от София до лятната резиденция „Евксиновград”, където ще почиват част от депутатите – гледайте във видеото.