Само чрез нея пушачите ще могат да си купуват цигари

Противниците на тютюнопушенето в Австралия предприеха нова инициатива - пушачите в страната, които не желаят да откажат цигарите, ще бъдат задължени да си купуват общонационална смарткарта. Единствено чрез нея те ще могат да се снабдяват с тютюневи изделия, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.


Предложението бе направено от директора на Института за борба с раковите заболявания в щата Нов Южен Уелс - Дейвид Кероу. По думите му чрез тези карти ще може да се проследява как се развиват навиците на отделните пушачи и да се организира за тях най-ефективната антитютюнева кампания. 


През декември 2012 г. Австралия стана първата страна в света, в която цигарите започнаха да се продават в еднакви опаковки без търговските знаци на производителите. Три месеца преди това в страната влезе в сила митническа разпоредба, която позволява на пристигащите да внасят до 50 къса цигари. 


Понастоящем средната цена на един пакет цигари в магазините в Сидни възлиза на около 18 австралийски долара (16,2 щатски долара), а и правителството се кани да въведе допълнителен "данък пушене", с който цената ще нарасне с още един долар.