Според здравния министър ограниченият ресурс поставя нови изисквания пред болниците

Държавните, общинските и частните болници ще трябва да отговарят на еднакви критерии и ако не ги изпълняват, няма да могат да работят със Здравната каса. Това обяви здравният министър Таня Андреева.


Според министър Андреева ограниченият ресурс за здраве поставя нови изисквания пред болниците.


„Има основни критерии, но в момента липсва контролът. Има болници, които примерно обслужват спешност, но нощно време нямат дежурен реаниматор, той е на разположение, а понякога човешкият живот е само в пет минути, това е времето, в което трябва да се реагира”, обясни д-р Таня Андреева.


Ако болниците не отговорят на стандартите – няма да сключват договори с Касата, което практически означава част от тях да останат без финансиране и да затворят врати.


Министерството няма да помага на болниците да покриват задълженията си, но ще иска ръководствата им да представят планове за оздравяване. Все още не е ясно обаче дали в бюджета за догодина ще има повече средства за здраве.


Планира се и част от дейностите в болниците да се пренасочват към доболничната помощ. В момента 70 на сто от случаите стигат до лечебно заведение, а по сметки на здравните власти, поне половината от тях би трябвало да се лекуват извън болниците.