Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иракският му колега обсъдиха важни теми

Багдад трябва да спре оръжията, които преминават през неговото въздушно пространство за силите на президента Башар Асад. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери пред иракския си колега Хошияр Зебари, предаде БТА.


Въпреки че Ирак и Иран твърдят, че полетите пренасят хуманитарни стоки, САЩ са уверени, че въздушните доставки, както и материалите, които се пренасят с камиони от Иран, помагат на режима на Асад да се задържи на власт, като увеличават способността му да атакува сирийските бунтовници и опозиционни фигури.


Въпросът е отдавнашен повод за разногласия между САЩ и Ирак. Кери го повдигна отново на среща с иракския външен министър Хошияр Зебари. Двамата са обсъдили и проблема за оръжията, които напускат Сирия, за да бъдат използвани срещу иракчани. 


"Това е двупосочна улица. Това е опасна улица", заяви Кери. Според него има напредък в опитите да се спре трафикът на оръжията, но и двамата министри се съгласиха, че има още много какво да се направи.


От своя страна, Зебари подчерта, че Ирак заема неутрална позиция по сирийската криза и допълни, че. Багдад не е осигурявал оръжие, пари или петрол на сирийския режим, както и че иракчани не са отивали в Сирия да се бият на страната на Асад със съгласието на правителството. 


И двамата министри отбелязаха нарастването на насилието на религиозна основа в Ирак, две години след като американските войски се изтеглиха от страната. 


Според Кери Ирак е на регионален кръстопът на "все по-силни, бурни и непредсказуеми действия". Както сунитски, така и шиитски екстремисти ще заплашват стабилността на страната, "ако не бъдат поставени под контрол", подчерта държавният секретар. Той добави, че „Ал Каида” е извършила "ужасяваща серия нападения срещу невинни иракчани", включително по време на празниците за Рамазана. 


САЩ и Ирак трябва да работят по-бързо, за да намерят дипломатическо решение на сирийския конфликт, заяви Кери. Зебари призна, че насилието в страната му нараства, но заяви, че в Ирак не се води гражданска или религиозна война. Той каза също, че сливането между „Ал Каида” и „Джебхат ан Нусра” е опасно. Във връзка с това разчитаме на продължаване на американската помощ, добави той. 


Кери и Зебари са разговаряли и за Иран и усилията на „Хизбула” да разпали конфликта в региона. Зебари нарече "зверство" кръвопролитието в Египет вследствие на сблъсъците между властите и привържениците на сваления ислямистки президент Мохамед Морси. Той подчерта, че в Ирак от 8 месеца има протести и нито една от двете страни не е стигала до такова равнище на насилие.