Средностатистически луксозен имот в София е 25 пъти по-евтин от такъв в Лондон

Тези дни стана ясно, че средностатистически луксозен имот в София е 25 пъти по-евтин от такъв в Лондон.


Ако вече имаме луксозен имот в центъра на столицата, трябва да помислим за паркирането. В София най-скъпите паркоместа струват между 180 и 200 лева на месец. В Хонгконг обаче ще платим малко над 600 долара. Най-скъпото паркомясто там е продадено за малко над 166 000 долара. С други думи – да оставиш колата си в луксозен гараж в София е близо 4 пъти по-евтино.


Какво става, ако богатите искат да се видят с приятели? Отиват в заведение, в което сервират най-скъпото кафе в света. То идва от Индонезия, където живее цибетката. През храносмилателния тракт на бозайника преминават скъпоценните зърна, които ферментират и са готови за употреба. В повечето държави цената на чашка от това кафе струва до 300 долара. У нас ароматната напитка е между 60 и 80 лева за чашка. Или близо 5 пъти по-евтино.


Не така стоят нещата при най-популярното луксозно шампанско в света. Цената, която Джей Зи би платил, за да изпие бутилка от него, гледайки към Емпайър Стейт Билдинг е 100 долара. Това прави с около три лева повече от цената на специалната серия у нас.


Интересно е да проверим и какви са цените у нас и по света на някои от най-скъпите кубински пури. Докато в Хонконг можете да се сдобиете с ръчно свити екземпляри в кутийка по десет за доларовата равностойност на 634 лева. У нас те ще ви струват 780.


И докато справката ни показва, че по-скоро у нас скъпото излиза по-евтино, американска компания реши да направи лукса още по достъпен. В Ел Ей вече е достъпен първият гурме-автомат за храни, съдържащ най-добрите хайвери, трюфели, зехтин и гурме-сол.