Президентът не воювал с управляващите, наложил вето на 2 от 27 закона

Сблъсък на аргументите целял президентът Росен Плевнелиев със своето частично вето върху актуализацията на бюджета, което беше отхвърлено на извънредно заседание на парламента тази седмица.

 

„Моите аргументи бяха всичко друго, но не и политически. Това че не бяха чути е друга тема. Целта на моето вето беше да се сблъскат аргументите, а не автобусите”, заяви държавният глава в интервю за „Хоризонт”, в което коментира мотивите си да върне закона за изменения на държавните финанси за 2013 г.

 

Според Плевнелиев президентът представя своите аргументи в писмен вид, а оттам нататък, дебатите се случват в парламента и присъствието му в пленарна зала не е част тази традиция.

 

Държавният глава отхвърли обвиненията на управляващите, че им е обявил дуел, като посочи, че е наложил вето само на 2 от 27 законопроекта, минали през Народното събрание. Наред с това Плевнелиев отново заяви, че не е против социалния пакет а актуализирания бюджет:

 

„Той е 41 млн. лева, но защо тези пари не се включат в бюджета на социалното министерство. Така ще бъде ясно. По същия начин - разплащането с бизнеса. Аз го подкрепих, но защо средствата не се заложат в бюджетите на конкретните министерства, за да няма съмнения дали ще се разплаща с малките и средни предприятия или ще се дадат парите на трима - четирима, които по презумпция винаги са много на минус и които държавата постоянно трябва да спасява. Яснотата на аргументите щеше много да помогне. В моята позиция няма преднамереност, а има добронамереност.”

 

Президентът е на мнение, че през първата половина на годината приходните агенции са си свършили добре работата. Според него актуализирането на бюджета щеше да е по-малко проблемно, ако беше направено по-късно:

 

„През октомври имаме много по-ясна картина за предстоящата година. Тогава се дава шанс на приходните агенции малко повече месеци да работят, така че да изпълнят заложеното, а не да им се смъква летвата удобно.”

 

Росен Плевнелиев определи като безпочвени обвиненията, че е послушен, разединител и президент, който мрази бедните, бил изненадан от „тази агресия” по свой адрес.