Експериментът е проведен в Обединеното кралство

Учени от Royal Devon and Exeter Hospital в Обединеното кралство твърдят, че упражнение на мускулите на гърлото, с което се разпяват певците, може да помогне на някои хора да се преборят с нощното хъркане.

За проучването разказва хоровата диригентка Алис. Тя изготвила серия от упражнения, които пациентите, страдащи от хъркане да практикуват през деня в продължение на три месеца.

Упражненията се състояли в пеене на звукоподражателни думи като „unga”. Те трябвало да се изпеят с различни тонове по 12 минути през първия месец и по 18 минути през следващите два месеца.

В изследването участвали 60 души, страдащи от хъркане, и други 60 със сънна апнея, информира ВВС, циитран от abc.es.

Резултатите сочат, че благодарение на проведените упражнения, доброволците успяли да намалят своето хъркане, а другите значително облекчили симптомите на заболяването сънна апнея.

Експертите признават, че въпреки причините за хъркането да са различни при всеки човек, в много от случаите то се появява с напредването на възрастта и се дължи на липса на мускулен тонус на гърлото. Затова и предложените упражнения на доброволците, участвали в експеримента, включвали по-силни и по-слаби звукове, чрез които да се постигне вибрация на мускулите в областта на гърлото.

Превод: Анелия Тодорова