Професор Донка Байкова дава съвети как да поддържаме фигура без диети

Храната не е нещо, което трябва да избягваме. Тя е гориво за нашия биологичен двигател. В покой имаме нужда от около 1500 калории на ден. Ако сме по-активни, може да достигнем 2000 калории, иначе може да се стигне до проблеми за здравето”, каза професор Донка Байкова, ръководител на катедра „Обществено здраве и превантивна медицина”. Тя гостува в студиото на „Здравей, България” за да сподели своите възгледи за правилното хранене, манията по летните диети и също така да представи новата си книга „Как да отслабнем без глад”.

 

„Хората имат много индивидуална потребност от храна – мъжете имат по-голяма нужда от калории. Умственият труд обаче не изразходва калории. В минимално количество енергия трябва да има максимално количество жизненоважни храни, без които тялото не може”, допълни тя.

 

По повод режима на хранене, професор Байкова сподели, че за да има изгаряне на мазнини, ние трябва да подадем някаква храна на организма. От там той я насочва там, където е необходимо.

 

Трябва да ядем съобразно с физиологичните потребности на организма. Ние сме един часовников механизъм, който излива стомашни сокове на определени интервали през деня. Ако не подхранваме тялото постоянно, организмът се чувства несигурен. Така всеки следващ прием ще бъде насочен към „резервите”. За съжаление, най-често те са под формата на мазнини”, каза специалистката.  

 

Световната тенденция на затлъстяване при децата е причинена от неправилния начин на хранене и застоял живот. Около 20 часа на ден децата стоят на едно място, и едва 4 часа се движат активно. Освен това подрастващите не консумират важни и полезни видове храни за сметка на мазните и вредни бързи закуски.

 

„Качеството на храните също се влошава. Всяка година храните се обработват все повече и повече. Ние поглъщаме огромно количество химия, и тялото полага много усилия да изхвърли тези съставки от себе си. Това е третата основна причина за затлъстяването”, завърши Байкова.

 

Цялото интервю с професор Донка Байкова вижте във видеото.