Чрез него се измерва количеството на пигмента без да се разрушават тъканите

Екип от испански и японски учени успя да измери количеството на меланина в косата на човек, за първи път, без да наранява тъкани. Чрез новия метод се анализира нееластичното му разпръскване, когато клетките са подложени на силна светлина. Това пък позволява да се черпи по-голяма информация за вибрациите на молекулите и да се идентифицира обстойно структурата на кожата.

Досега подобни измервания са правени чрез Раман спектроскопия, информира аbc.es. За сравение, сегашната техника се базира на химическа обработка, извличаща пигмента, която обаче води до разрушаване на тъканите.

Според учените, новият метод може да послужи и за определяне на риска от увреждане на кожата при прекомерно излагане на слънце, както и опасността от заболяване от рак на кожата.

Припомняме, че меланина играе основна роля за пигментацията на кожата, косата и очите. Основно той се дели на два вида – еумеланин и феомеланин, като завишените нива на феомеланина се считат за основен фактор за развитието на кожния рак.

Един от изследователите от университета в Париж, Исмаел Галван, който ръководи научния експеримент, признава, че ако се установят минималните и максималните прагове на феомеланина, които определят риска от рак на кожата, новата методология може да послужи и за диагностициране на рисковия фактор за развитие на меланома във всеки човек.

Превод: Анелия Тодорова