Зрители На Нова ТВ сигнализираха, че в събота и неделя в Айтос не може да бъде намерен общопрактикуващ лекар

30-хиляден град, намиращ се на няколко километра от Бургас, в почивните дни на практика остава без медицинска помощ. За това ни информираха наши зрители. По думите им, в събота и неделя в Айтос не може да бъде намерен общопрактикуващ лекар, който да прегледа нуждаещите се. По тази причина трябва да се посети или спешния център в града, или да се пропътуват 30 километра до Бургас, тъй като общопрактикуващите лекари са посочили свои заместници именно в областния център.


В неделя сутринта екип на Нова ТВ потърси дежурен лекар в един от медицинските центрове в Айтос. Посреща ни заключена врата. Оказва се, че петимата лични лекари, които работят в поликлиниката са оставели табела,чрез която уведомяват своите пациенти,че ще ги обслужват единствено в делничните дни – през деня. В почивните дни и нощно време всички нуждаещи се пациенти трябва да пътуват до Бургас.


В националния рамков договор е написано, че всеки личен лекар посочва в договора си с Районната здравноосигурителна каса свой заместник или заместници за случаите, когато не може да изпълнява лично задълженията си. За целта джипитата могат да сключват договори с други лечебни заведения, които имат договор с НЗОК. 


Не открихме уточнение дали тези лечебни заведения трябва да са на територията на същото населено място, което на практика означава, че в случая правата на жителите на Айтос не са нарушени.


Екипът ни се срещна и с хора, които имаха спешна нужда от лекар в неделния ден. Как коментираха те ситуацията и колко им струва едно пътуване до Бургас – гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова