Изследователите вече са завършили експериментите върху мишки

Група изследователи от израелския университет „Бен Гурион” уверяват, че са на крачка от ефективното лечение на автоимунната болест на кожата, позната като псориазис, която засяга милиони души по целия свят. Тя променя живота им главно заради видимо изразените симптоми върху кожата. Изследването на Амир Аарони от научния факултет намира начин възпаление да бъде избегнато.

„Онова, което причинява псориазиса, е нарушеното равновесие между клетките. Пациентите с псориазис притежават много високи нива на протеина, познат като IL17, който кара клетките да се възпаляват. Онова, което постигнахме е развитието на друг протеин, който наричаме IL17R. Той потиска възпалителния процес на другия протеин ”, обяснява Аарони, цитиран от abc.es.

Екипът на Аарони прилага в своите изследвания вид генетично инженерство на протеините, който се използва все още слабо, главно за създаването на антитела.

Изследователите вече са завършили експерименти върху мишки, в които са имплантирали човешка кожа с псориазис и сега очакват финансиране, за да могат да продължат експеримента върху по-големи животни.

Резултатите бяха изключително позитивни. Имахме почти 100 от 100% положителни резултати. На някои от мишките директно се инжектира този протеин и той напълно елиминира симптомите на псориазиса”, похвали се Аарони.

Засега обаче болните от псориазис трябва да почакат, тъй като все още не са започнали изследванията върху хора.

Имаме дълъг път, докато успеем да предложим лекарство, защото искаме да да го изпробваме и върху други животни. Така че не искам да дам определен срок от време, който може би няма да се изпълни”, коментира изследователят.

Според Аарони резултатите за намаляване на възпалението са били обещаващи и екипът е започнал нови изследвания за откриване на ефективно лечение за други автоимунни заболявания като артрит и болестта на Крон.

Превод: Анелия Тодорова