Учените смятат, че мигрената увеличава риска от мозъчни лезии и аномалии на бялото мозъчно вещество

Мигрената може да причини трайни увреждания на мозъка, съобщи „Франс прес”. Това сочи анализ на резултатите от близо 20 проучвания.

 

Според д-р Месуд Ашина от университета на Копенхаген неправилно се смята, че мигрената е незначителен здравословен проблем, защото, оказва се, тя може да предизвика трайни увреждания на мозъчни структури по различни начини.

 

Учените констатирали, че мигрената увеличава риска от мозъчни лезии, аномалии на бялото мозъчно вещество и промяна в обема на мозъка в сравнение с хора, които не са засегнати от цефалея. Освен това този риск е по-голям за засегнатите от мигрена с аура. 

 

Учените анализирали резултатите от 19 проучвания, включително 13 клинични, при които мозъците на участниците били изследвани със скенер. Било установено, че рискът от лезии в бялото мозъчно вещество е с 68 на сто по-голям за засегнатите от мигрена с аура и с 34 на сто по-голям за страдащите от мигрена без аура в сравнение с хората, които не са засегнати от цефалея.

 

Рискът от аномалии на мозъка нараства с 44 на сто за засегнатите от мигрена с аура в сравнение със страдащите от мигрена без аура. 

 

Мета анализът разкрива също, че промените в обема на мозъка са по-често срещани у засегнатите от мигрена с или без аура, отколкото у хора, които не страдат от този 
неврологичен синдром. 

 

Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.