В него са открити недекларирани 350 хиляди евро и 40 хиляди долара

Борис Бойон, бившият посланик на Франция в Ирак и Тунис, а също така външнополитически съветник на бившия президент Никола Саркози, е задържан с голяма сума пари от митничари.

 

Арестът е извършен на Северната гара в Париж, когато 43-годишният дипломат се е готвел да се качи на експреса, пътуващ за Брюксел. В него са открити недекларирани 350 хиляди евро и 40 хиляди долара. Законите в страните от Европейския съюз разрешават да не се декларират суми до 10 хиляди евро. 

 

При първия разпит Бойон е заявил, че е спечелил парите с честен труд в Ирак, където е получавал само налични заради ненадеждната иракска банкова система. 

 

Според френските закони, той може да бъде глобен със сума, равняваща са на една четвърт от нелегално пренасяната. Освен това всички средства, които са открити в него, ще бъдат конфискувани за срок от половин година, съобщава БГНЕС.

 

Борис Бойон и близък сътрудник на Никола Саркози още от времето, когато последният беше вътрешен министър. През 2006 година той беше назначен на поста съветник по дипломатическите въпроси. През юли 2009 година Бойон, който знае арабски език, е назначен за посланик в Ирак, а от 2011 година за посланик в Тунис. Той е отзован от поста си през 2012 година, тъй като не се е справил със задълженията си в разгара на арабската пролет. От тогава се занимава с консултантски услуги.