Американското разузнаване разполага с ясни доказателства за химическата атака в Дамаск

Американският президент Барак Обама още не е взел решение за удари срещу режима, но обяви, че Вашингтон обмисля "ограничен и прецизен военен отговор". Френски информационни източници цитират президента на франция Франсоа Оланд, че той и Барак Обама смятат да изпратят ясен сигнал към сирийския режим.

 

В официално изявление държавният секретар на Съединените щати Джон Кери представи аргументи за ограничена американска военна операция срещу Сирия. Според него американското разузнаване разполага с ясни доказателства, че сирийското правителство е подготвило и извършило химическата атака в предградие на Дамаск миналата седмица и светът не бива да си затваря очите за действията за режима.

 

Според американското разузнаване, при атаката от 21 август са загинали най-малко 1 429 души, от които 426 деца. Джон Кери заяви още, че инспекторите на ООН, които вече приключиха мисията си в Сирия, са ограничени от мандата си да определят дали е имало такава атака, но те няма да кажат кой е отговорен.

 

Според дипломатически източници, цитирани от Ройтерс, анализът на експертите по химическо оръжие на ООН може да отнеме две седмици. Информационните агенции предават изявление на сирийските власти, според които докладът на американското разузнаване бил "напълно фалшифициран".