Културната карта на септември изобилства на съкровища. Ето указания към някои от тях

Септември ще бъде май. Макар и лятото да е на път да си тръгне, съдейки по движенията в  обществения и културния живот в столицата, навън сякаш е пролет. Пролет, защото всичко се събужда и разцъфва.  Инспирирани от този Ренесанс, ние решихме да подготвим неизчерпателен списък на някои от вълнуващите събития през септември.


София Фото Фест. Името говори достатъчно добре, макар и това да е пилотното издание на фестивала. Официалното му откриване ще бъде поставено с колективната изложба "Световна документална фотография" на 17-и септември от 18 ч. във Vivacom Art Hall (Телефонната палата). Част от другите изложби, които ще бъдат представени са „Разпиляната България – снимки от края на XIX в. и началото на XX век”, „Българска документална фотография”, „Софийски сюжети – изложба на Гео Калев”, „Видеопроекти и истории на Янина Манолова” и др.  Ще можем да се запознаем с различните жанрове и течения във фотографията, да участваме безплатно в уъркшопи и семинари и да сверим естетическия си часовник до 24-и септември включително.


Отново на 17-и септември и също за първи път – „Алея на книгата”. Вероятно вече се досещате, че ще предстоят множество книжни предизвикателства. Предвидени са и курс по творческо писане, куклено шоу с любими книжни герои, концерти, премиерни четения, викторини и не само. Намерете време да се разходите до пл. „Св. Неделя” до 22-ри септември включително и участвайте в протеста срещу нечетенето. 


На 20-и септември за трета поредна година ще можем да бъдем съпричастни със зелената инициатива PARK(ing) Day. Идеята – различни пространства из столицата ще бъдат преобразени в зелени оазиси в рамките на деня. Тази година техният брой е 28, а освен отдих, ще предлагат и най-различни активности. Изнесени библиотеки навън, курсове по рисуване, ресторант на открито, изнесена бирена музейна експозиция, вело-кино и още много други парк(инг) ще подканят всички граждани да се замислят за собствения си принос в подобряването на градската среда.


На 21-ви септември край град Шабла отново ще се проведе Фестивалът на хвърчилата. Участници от България, Италия, Турция и Румъния ще демонстрират автентични хвърчила, предвидени са състезания за малки и големи, конкурси, работилница за хвърчила и още какво ли  не. В центъра на всичко това обаче стои… застрашената червеногуша гъска, а събитията трябва да обърнат внимание на опазването на зимуващата у нас птица. 


Истинско „Северно сияние” ще наблюдаваме в София в последните дни на септември. Разбира се, става въпрос за петото издание на фестивала за скандинавско и прибалтийско кино. Между 26-и септември и 6-и октомври ще можем да видим 10 заглавия от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва. Очакват ни наградени филми, както и документални и детски такива. Цялата програма на фестивала и подробности за селектираните филми, ще намерите ТУК

 

Текст: Миалена Халваджийска