12% от децата в България се раждат преди термин или с много ниско тегло

12% от децата, които се раждат в България, са родени преди термин или с много ниско тегло. За недоносените бебета у нас липсва достатъчно адекватно лечение и грижи след изписването от болница, предупреждават родители и лекари. Според тях без необходимите лекарства и рехабилитация всяка година стотици деца могат да развият тежки и трайни увреждания.

 

Недоносените бебета боледуват седем пъти по-често от инфекции на дихателните пътища, а смъртността при тях е около 4%. В световен мащаб всяка година се раждат около 15 милиона недоносени бебета. В България най-тежко е положението в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната - около 20%.

 

Недоносените бебета са с повишен риск от развитие на детска церебрална парализа. Поради това е необходимо да се следи неврологичното развитие с повишено внимание.

 

Близнаците на Виолета Бакалова са недоносени и едното от момченцата развива детска церебрална парализа. Благодарение на постоянните грижи, състоянието на малкия Стефан значително се подобрява. „С постоянна, ежедневна рехабилитация всичко се постига”, казва майката Виолета.

 

Всеки месец родителите имат право само на 10 дни безплатна рехабилитация. Останалите процедури плащат сами. Често сумите достигат стотици лева на месец.

 

„Комплексната рехабилитация при тези деца трябва да бъде провеждана най-малкото през цялата първа година от живота на детето. Тя трябва да бъде прилагана всеки ден упорито, за да се развиват децата нормално”, каза доцент Ралица Георгиева.

 

Затова лекари и родители искат да се регламентира заплащането на допълнителни процедури всеки месец. Освен това те настояват и за безплатни имунизации заради честите белодробни проблеми и опасността от инфекции при недоносените.

 

Според специалистите недоносените деца трябва също да получават и специални храни поне до около шестия месец след раждането. От Здравното министерство обясняват, че вече са направили стъпки за промяна в регламентите, но все още не е ясно дали ще има средства за допълнително обгрижване на недоносените бебета.