Здравословният начин на живот може да ни предпази от сърдечно-съдови инциденти

70 на сто от смъртните случаи у нас са причинени от сърдечно-съдови болести. Тяхна жертва стават все повече млади хора и жени, отчитат лекари.


Около 200 души до 35-годишна възраст у нас са получили инсулт само за миналата година, отчитат специалистите.


„За голяма част от населението се смята – младите хора и жените, че са предпазени от сърдечно-съдови заболявания, но това не е така. За съжаление, имахме пациент на 19 години преди няколко дни – с екстремно висока артериална хипертония, така наречената резистентна хипертония, който се наложи да бъде лекуван с интервенционални методи на лечение”, предупреди проф. Иво Петров.


Лекарите напомнят - четири от всеки пет тежки сърдечно-съдови инцидента могат да се избегнат, ако спазваме здравословен начин на живот.


По думите на проф. Иво Петров, това означава оптимизиране на храненето и на физическата активност, както и спиране на тютюнопушенето.


В много случаи високата смъртност при сърдечно- съдови инциденти се дължи и на закъсняла медицинска помощ. Затова от Дружеството на кардиолозите се готвят да предложат нови регламенти, които да позволят на обществени места у  нас да се разположат и използват автоматични дефибрилатори – както в редица страни по света. 


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска