Според европейски разпоредби това е трябвало да бъде факт преди 8 години

Държавата може да разреши на тежкоболни пациенти да използват експериментални лекарства или такива, които все още не се допускат на българския пазар. Това обявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването след среща със здравния министър Таня Андреева. Според европейски разпоредби подобна нормативна промяна е трябвало да бъде факт преди 8 години, но до момента все още не е направена.

 

Съпругата на Петко Пенев от няколко месеца се бори с онкологично заболяване. Лекарите го диагностицират 2 години след като се появяват първите симптоми.

 

Според немски специалисти днес единственият шанс за лечение на жената е медикамент, който не е разрешен за ползване у нас

 

„Разрешен е в Германия и със сигурност в Швейцария. Правихме опити за доставка по някакъв начин, през наша фармацевтична компания, през аптечна верига. Молихме близки и познати, но казват: „Не, това лекарство е забранено”. Въпреки че е едва ли не хомеопатично – извлек от бял имел”, обяснява Петко Пенев.

 

Междувременно лекарите не успели да направят успешна операция. Пратили пациентката сама да си търси варианти за химиотерапия.  

 

Всяка година още хиляди тежкоболни търсят алтернативни терапии, но законът у нас им ги забранява, отчитат пациентските организации. И то 8 години след като регламентът е трябвало да бъде променен заради европейски директиви.

 

„Прилагането на лекарства, които не са разрешени за употреба в страната или още повече – на молекули, които нямат качество на лекарство – те са в период на изпитване. Нямат качества на лекарство, но са в период на изпитване и са предназначени за такъв тип заболявания. Това нещо в нашата страна изобщо не е регламентирано, което означава, че е забранено”, обясни д-р Стойчо Кацаров.