Двете камари в американския Конгрес не постигнаха съгласие по бюджета за следващата финансова година

За първи път от 1995 година насам американското правителство спира работаБюджетната служба на Белия дом разпореди на федералните агенции да затворят заради липсата на финансиране от конгреса. 

 

До това историческо решение се стигна след като двете камари в американския Конгрес не постигнаха съгласие по бюджета за следващата финансова година. Крайният срок изтече в полунощ източноамериканско или 7 часа българско време. 

 

Републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, бяха обвързали приемането на бюджета с промени в приоритетната за Барак Обама реформа в здравеопазването. 

 

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър отхвърли обвинението, че републиканците са довели до спиране на работата на правителствените служби. Според него виновни са демократите, които по думите му отказват да преговарят за здравната реформа.

 

„Не съм дошъл тук, за да спирам работата на правителството. Тук съм, за да се боря за по-малко и не толкова скъпоструващо федерално правителство”, заяви Джон Бейнър.

 

Демократите, които контролират Сената, отказаха да обсъждат каквато и да е намеса във вече приетото здравно законодателство, което влиза в сила от днес. Самият президент не скри разочарованието си.

 

„За съжаление, Конгресът не изпълни задълженията си. Той се провали в приемането на бюджета и в резултат на това, голяма част от правителството ще трябва да спре работа, докато Конгресът осигури нужното финансиране”, подчерта президентът на САЩ Барак Обама.

 

Никой не може да каже с точност колко време няма да работи федералното правителство. Последната бюджетна криза продължи общо четири седмици в края на 1995 и началото на 1996 година.

 

Спирането на работата на правителствените служби означава, че около 800 000 души ще трябва да излязат в отпуск. Националните паркове, паметници и музеи ще бъдат затворени. Повечето федерални служби ще трябва да намалят персонала си с над 80 на сто. 

 

Някои ключови служби като граничните патрули и контролът на въздушния трафик ще продължат обаче работа. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти ще трябва да работят без заплащане. 

 

В специално телевизионно обръщение Барак Обама увери военнослужещите, че службата им продължава в нормален режим. Половината от 800-те хиляди цивилни служители на Пентагона обаче, който е най-големият държавен работодател, ще бъдат изпратени в неплатен отпуск. 

 

Военните операции ще продължат нормално, макар че войниците могат да получат заплатите си със закъснение.