Ще се работи и за подобряване на събираемостта на здравните вноски

Правителството подготвя първите стъпки към децентрализацията на Здравната каса. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента след въпрос от бившия министър на здравеопазването и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова. Питането й бе за това какви мерки ще предприеме кабинетът, за да няма дефицит в Здравната каса.

 

„Подготвяме първи стъпки за децентрализация на Здравната каса, демонополизация, по-ефективен контрол. Монополното положение на НЗОК е в основата на трудното въвеждане на механизмите за събиране и разходване на средствата”, каза министър-председателят.

 

По време на блиц контрола на изпълнителната власт в Народното събрание Орешарски отбеляза, че в последните десетина години здравната система е функционирала в режим на перманентен недостиг на средства.

 

„НЗОК изпитва сериозни трудности с финализирането на тази година. Дори чисто алгебрично да погледнете каква част е изразходвана за първото полугодие, ще видите, че е над 50 на 100”, призна премиерът. „Мерките, които ще предприемем, ще бъдат дискутирани с проектобюджета за следващата година”, добави той.

 

Пламен Орешарски посочи, че някои от тях засягат промяна на механизмите на търговете за доставка на медикаментите. За скъпоструващите например, правителството иска да въведе централизирани търгове с цел да се намали стойността им.

 

„Други мерки са насочени към по-добра събираемост на здравните осигуровки”, добави премиерът, като отчете значителния ръст на здравно неосигурените лица през последните години.