Кабинетът на Енрико Лета получи 235 положителни гласа, при необходими 161

Италианската политическа криза, която заплашваше да задълбочи и икономическата криза в страната, приключи както и започна – с намесата на Силвио Берлускони. Непосредствено преди вота на доверие към кабинета, експремиерът обяви подкрепата си за коалиционното правителство, в което участва и неговата партия "Народ на свободата".

 

Предвид факта, че Италия се нуждае от правителство, което да извърши структурни и институционални реформи, от които страната ни се нуждае, нашата партия реши, след доста вътрешни дискусии, да подкрепи правителство”, заяви Берлускони.

 

С този ход бившият министър-председател на практика гарантира оставането на власт на премиера Енрико Лета, само 4 дни след като сам инициира кризата в голямата управляваща коалиция. Така гласуването в двете камари на италианския парламент стана чисто протоколно и кабинетът „Лета” е на път да оцелее със значително мнозинство.

 

Всичко започна след като Силвио Берлускони предизвика хаос в италианския политически живот с решението си да изтегли петимата министри от неговата партия от кабинета. Бившият италиански премиер обвини Лета във влияние върху съдебната система, когато получи присъда от четири години затвор за данъчни измами.