100 хил. души страдат икономически от пълната забрана, твърдят ресторантьорите

Идеята за облекчаване на режима за пушене на закрито възроди ожесточените спорове между антипушачи и представители на бизнеса. Според ресторантьорите, 100 хил. души ще пострадат икономически, ако пълната забрана остане в сила. А лекари настояват, че ограничението вече действа положително върху здравето на българите.

 

От левицата готвят промени, с които да се възстановят залите за пушене, а цигарите ще бъдат изцяло разрешени в нощните заведения.

 

Не бива да се притесняваме да поправим един закон, когато той не действа, не се спазва. Защо постоянно трябва да действаме с тоягата? Трябва да има възможност за избор”, коментира в „Здравей, България” депутатът от „Коалиция за България” Татяна Буруджиева.

 

„Ние не можем да се съгласим, защото всеки ден виждаме страданието на пасивните пушачи… Те имат същите болести като пушачите. Научните проучвания доказват, че тези така поставяни прегради не могат да помогнат на хората да живеят в чиста среда”, посочи обаче д-р София Ангелова от коалицията „Без дим”.

 

„Ние искаме здравият разум да надделее, за да може бизнесът да оцелее, да има пари за болните от рак, да има пари за пенсионери и хората да не напускат нашата страна”, каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин.

 

Повече по темата ще научите от видеото.