Психолози смятат, че интонацията при влюбените е лесно разпознаваема

Ако смятате, че партньорът ви изневерява, вслушайте се в гласа му, когато разговаряте по телефона - той може да го издаде, предаде БТА, като се позовава на информация от "Медикъл експрес”.

 

Психолози от колежа "Олбрайт" са установили, че представителите и на двата пола променят гласа си в зависимост от това дали разговарят с любовници или приятели. „Именно по тези гласови модулации кръшкачите могат да бъдат уличени в изневяра”, обяснява Сюзан Хюз от изследователския екип.

 

За целите на проучването специалистите са сравнили как 24 наскоро попаднали в плен на любовта участници разговарят с обектите на чувствата си и със свои приятели от същия пол. Записите от разговорите след това са прослушани от 80 независими оценители, които, чувайки дори само 2-секундни части от тях, правилно са разпознали дали доброволецът говори с възлюбен или с приятел.

 

"Установихме, че когато са влюбени, при хората не само се променя гласът, но промяната е лесно разпознаваема от другите. В разговор с обект на чувства гласът звучи по-секси и по-приятно, и отразява повишен романтичен интерес, отколкото когато човек говори с приятел", обяснява Хюз.

 

Направеният звуков анализ е разкрил също, че представителите и на двата пола са склонни да имитират или да копират интонацията на романтичните си партньори.