Това ще стане възможно след присъединяването на България към „Евротрансплант”

До края на годината ще можем да обменяме с други европейски страни органи и тъкани за нуждаещи се пациенти, обещават от здравното министерство. Това ще стане възможно след като страната ни стане асоцииран член на организацията "Евротрансплант". 

 

Междувременно, за животоспасяващи органи или тъкани чакат няколко хиляди българи. През тази година, обаче, са направени едва около 20 трансплантации.

 

И съпругът, и дъщерята на Стоянка имат генетично увреждане на бъбреците. Те живеят нов живот след успешни трансплантации, но и двамата не разчитали на органи от трупни донори у нас. 

 

При 4 от 5 случая на констатирана мозъчна смърт органите на починали не се използват, заради отказ на близките. Най-честата причина е, че те бъркат мозъчната смърт с кома и вярват, че пациентът може да оживее. Лекарите се сблъскват със сериозни проблеми и при донорството на стволови клетки. 

 

Става дума за стотици хора с онкохематологични заболявания. По отношение на органите – най-много са нуждаещите се от бъбрек – над 900 души. Всяка година, обаче, няколкостотин болни не успяват да дочакат животоспасяващата трансплантация. А сметките на специалистите показват, че ако един процент от загиналите в катастрофи или след мозъчни инциденти станат донори – у нас почти няма да има чакащи за органи. За подкрепа в тазгодишната седмица на донорството призовават и известни българи.