Те искат да им бъдат изплатени заплатите за август

Служители и работници от "Напоителни системи" излязоха на протест през Земеделското министерство, за да поискат изплащането на изработените си възнаграждения за месец август.

 

Всички 1 886 работещи в дружеството служители не са получили заплатата си за август месец. Те дават срок до края на седмицата на ръководството на дружеството да изплати полагащото им се и ако това не се случи, обещават, че ще започнат подготовка за стачка. 

 

"Ако "Напоителни системи" не работи, села и градове ще се наводнят. Ние си искаме парите", заяви пред протестиращите служители лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БГНЕС. 

 

С плакати "По-добре пари за превенция, отколкото пари за последици" и "Искаме финансиране за безопасността на язовири, дъги и корекции на реки", работещите в дружеството напомниха важността на инвестициите в хидромелиоративния сектор. 

 

Браншовите синдикални организации при "Напоителни системи" към КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха днес с обща декларация. Те настояват Министерството на земеделието да изплати на "Напоителни системи" дължимите средства за извършените дейности по опазване от вредното въздействие на водите, разходите за охрана на язовирите, които са публично-държавна собственост и поетите от "Напоителни системи" задължения на "Хидромелиорации – Севлиево" ЕАДС. Според тях всички тези плащания са в размер на общо над 16 милиона лева.

 

Синдикалните организации искат и да имат ясна представа за състоянието и бъдещето на дружеството и искат гаранции за ритмично изплащане в пълния размер на заплатите на работещите в дружеството до края на годината. Заради блокираните сметки на дружеството синдикалистите са притеснени как ще се изплащат заплатите на хората до края на година. 

 

Те искат и в Закона за държавния бюджет за 2014 година да се осигурят средства за защита от вредното въздействие на водите в размер на 13 милиона лева

 

Вчера за 72 часа  задържаха изпълнителният директор на дружеството Стайко Ганчев и членовете на борда - Георги Харизанов и Радослав Чейгарски. 

 

Разследването установило, че тримата са взели решение за бракуване на 100 хиляди тона скрап от черни и цветни метали, които били части от съоръжения за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Продажбата трябвало да стане на Софийската стокова борса при най-високата предложена цена. 

 

След това решение обаче, според прокуратурата, изпълнителният директор съзнателно сключил договор за поръчка с борсов посредник. Така били продадени тонове метали за скрап на много по-ниски от пазарните цени.