Класацията е направена от най-голямата киноложка организация в САЩ

Бордър коли е най-умната порода кучета, показва изследване на най-голямата киноложка организация в САЩ - American Kennel Club (AKC). Породата се характеризира с изключителен инстинкт и стремеж да служи на човека, коментират от организацията, цитирани от РИА Новости.


На първите места в изследването са също немската овчарка, белгийската порода блъдхаунд, лабрадорите ретривъри, нюфаундлендите, сибирските хъскита и златният ретрийвър.


Немската овчарка се слави с „изключителна съобразителност” и кучетата се използвали основно при изпълнение на полицейски и военни задачи.


Представителите на белгийската порода бийгъл пък имат много силен нюх, което ги прави незаменими при издирване и спасителни дейности.


На дресировка се поддават най-добре лабрадорите-ретривъри, което ги нарежда сред най-умните кучета придружители.


На хората, изпаднали в беда в морето, може да помогне незаменимият нюфаундленд. Той има добре развити бели дробове, което му позволява да плава на далечни дистанции. В армията пък често използвали белгийските овчарки, тъй като са силни и бързи.


Сибирските хъски водят в класацията за най-добри кучета за теглене на впрягове. Златният ретрийвър пък се определя като енергично куче с добра памет, дружелюбен и мек по натура. Като отлично куче-пазач при пашата на огромни стада се смята австралийската овчарка.