До случката се стига след инцидент в подлеза на Софийския университет

23-годишно момиче от София се свърза с Нова ТВ и се оплака, че е било пребито от полицаи в Столичното Първо районно. Напомняме ви, че това не е първият сигнал за полицейско насилие във въпросното полицейско управление.


Мария Попова ни показа белезите и синините си. Твърди, че ги получава след побой в арест. До него се стига след инцидент в подлеза на Софийския университет. На трети октомври около осем часа вечерта Мария се прибира оттам. В  заведение отвън, вижда, че са седнали нейни приятели.


„Спрях да ги видя и отворих чантата си, нещо да си извадя. Някои от приятелите ми видяха, че имам един пистолет-играчка, с капси, без пълнител. Момчетата го взеха и започнаха да се стрелят един друг”, разказа момичето.


Охраната на заведението забелязва, че момичетата и момчетата седят на празна маса и вдигат шум. Затова ги моли да си тръгнат.


По думите на управителя на охранителната фирма в резултат на това едно от момичетата от групата станало и започнало да отправя заплахи и нецензурни думи към охраната и да ги заплашва със саморазправа. Междувременно то вади пистолет, зарежда го и го насочва към главата на един от охранителите. 


Пред екипа на Нова Мария обясни, че е подала пистолета на охранителя, но той го избил от ръката й и й казал „не ми го насочвай, знаеш ли какво ще ти го направя тоя пистолет”. При падането на пистолета на земята той се чупи. В същото време приятели на момичето, които били отстрани, дошли и нападнали охраната, за да защитят приятелката си.


Секунди по-късно саморазправата прераства в бой. Мария твърди, че е ударена от охранител, а той пък, че е пострадал от нейн приятел.


От СОТ са категорични, че по никакъв начин не са прилагали сила спрямо момичето. По техни думи единственият пострадал е техният охранител, който имал хематом на главата.


Минути след сблъсъка между приятелите на Мария и охранителите, на място идва и екип на Столичното Първо районно управление. Служителите установяват, че Мария не е заплашвала никого с пластмасовия пистолет.


„Няма доказателства, че е насочван пряко, към което и да е лице. Има доказателства само, че е ваден и че е зареждан. За съжаление, на самото произшествие пистолетът е паднал и се е счупил, защото е бил пластмасов. Заради това го нямаме като доказателство по делото”, обясни главният разследващ полицай на Първо РУП-София – Борислав Георгиев.


Според полицаите обаче Мария се е държала грубо – обиждала ги и започнала да ги плюе.


Докато приятелите на Мария са освободени, срещу нея е образувано досъдебно производство за хулиганство. Следващите 24 часа момичето прекарва в ареста на Столичното Първо районно, където твърди, че е бита.


„Вързаха ме, започнаха да ме бият, да ме ритат, да ме псуват, да ме обиждат, говориха за баща ми, за майка ми, че баща ми е виновен, че ме е създал такава, че съм била отрепка, че съм била курва, боклук”, разказа ни Мария и показа разпраните си дрехи.


Според полицията обаче спрямо нея не е използвана физическа сила с изключение на момента на нейното задържане.


Кръвна проба така и не е взета, но полицаите са установили чрез свидетелски показания, че момичето е употребило алкохол.


Свидетелите са намерени на спирката на метрото в Софийския университет и са казали, че лицето лъха на алкохол.


Мария твърди друго – преди това е била към баба си и се е прибирала вкъщи. Отрича да е употребявала алкохол или наркотици. 


Полицаите преценяват, че в районното Мария се държи неадекватно и затова викат два пъти лекар, който й инжектира диазепам. Консултират я й с психиатър, но се оказва, че е напълно вменяема. До дни прокуратурата ще излезе с решение по случая. 


Повече гледайте във видеото.