Това сочат резултатите от европейско изследване

Замърсяването на въздуха увеличава риска за бременните жени да родят бебе с ниско тегло. Излагането на бременните жени на ефекта от атмосферни замърсители и автомобилния трафик значително увеличава риска от забавен растеж на зародиша. Това сочат резултатите от европейско изследване, цитирани от Франс прес.


В рамките на изследването са анализирани резултатите от 14 проучвания, обхванали над 74 000 жени в 12 страни. Участничките родили едно единствено дете между 1994 г. и 2011 г. Резултатите от изследването са публикувани в „Lancet Respiratory Medicine”.  


Оказало се, че ниското телесно тегло на бебето, обикновено под 2,5 кг. след 37-седмична бременност, е свързано с респираторни проблеми през детството и други здравословни проблеми - диабет, затлъстяване, сърдечни смущения, в по-късните етапи от живота.


„Установено бе също намаляване на черепната обиколка на новородените, а това ни кара да си зададем въпроса за ефекта от атмосферното замърсяване върху развитието на мозъка и когнитивните способности и поведението”, обяснява съавторът на изследването Реми Слама от Френския национален институт за здравеопазване.