Анализ на кръвните протеини в 90% от случаите дава точни резултати

Американска лаборатория създаде технология за анализ на множество кръвни протеини, която позволява в над 90% от случаите да се направи разлика между доброкачествен и злокачествен тумор, сочат резултатите от изследване, предаде АФП, цитирана от БТА.

 

Технологията, разработена от лабораторията Integrated Diagnostics, е базирана върху биоинформатиката, която дава възможност да се анализират едновременно милиони комбинации между 371 маркера за потенциален белодробен рак. Когато въпросната група протеини е идентифицирана, концентрацията им позволява в над 90 на сто от случаите да се установи дали малкият белодробен тумор е доброкачествен, или злокачествен.

 

Учените анализирали проби от кръвна плазма от 143-ма пациенти с доброкачествен тумор или раково образувание в начален стадий, което е лечимо.

 

"Получените резултати навеждат на мисълта, че технологията може да открие молекулярния подпис на белодробния рак, като изследва наличието на множество кръвни протеини у пациента", заяви ръководителят на изследването Пол Кърни.

 

Тези протеини са свързани с редица механизми на развитие на рака като например делене и разпространение на клетки, възпаление на белите дробове и клетъчна оксидация. Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.