Внасянето на поправките било одобрено от парламентарната група на левицата във вторник

Да се върнат зоните за пушачи в ресторанти, кафенета и клубове – това предвиждат промените в Закона за здравето. Такива помещения няма да се разрешават само в интернет клубовете и игралните зали. В нощните барове и казината цигарите ще са позволени, стига собственикът да реши това. 

 

Пак съдържателят ще решава дали да разреши пушенето, ако заведението му е с площ до 70 квадратни метра. Връщат се и зоните за дим на летищата.

 

„Има две страни – пушачи и непушачи, не може да се установи коя има надмощие. Ние това искаме – залата да реши дали на тази промяна й е дошло времето, или ще останем страната с най-строг режим по отношение на пушенето в ЕС”, каза Спас Панчев от „Коалиция за България”.

 

Внасянето на поправките било одобрено от парламентарната група на левицата във вторник. Но не единодушно. 35 депутати подкрепили отпадането на забраната, а 17 били против него. Твърдо и единодушно против ще бъде и опозицията в лицето на ГЕРБ.

 

„БСП за пореден път доказва, че не държи на никакви европейски и дори човешки норми, поставяйки печалбарството над здравето”, подчерта бившият здравен министър Десислава Атанасова. Според нея  поправките в закона защитават лобистки интереси.

 

Панчев отвърна: „Няма никакъв лобизъм. Българските граждани имат право, много от тях смятат, че държавата неправомерно им ги нарушава”. 

 

Отпор срещу връщането на пушенето ще има и в Комисията по здравеопазване.

 

„Би било отстъпление. Разходите за здраве са значително по-високи,  не си го спомням. Лекарите не можем да подкрепим такова искане. Правата на пушачите свършват там, където почват тези на непушачите”, заяви Нигяр Джафер от ДПС и председател на Комисията по здравеопазване.

 

Парламентарните групи на ДПС и „Атака” ще гласуват по съвест. Това прави изхода от решението непредвидим.