Болниците ще трябва да се справят със 100 милиона лева по-малко

Въпреки обещанията едва 8 милиона лева повече ще отидат за здраве догодина, изчисляват лекари. В проектобюджета на НЗОК ще влязат 110 милиона лева повече. Оказва се обаче, че голяма част от парите ще останат блокирани като излишък.  

 

В същото време болниците ще трябва да се справят със 100 милиона лева по-малко. 

 

Според експерти прогнозите са още по-мрачни, защото недостигът можел да нарасне повече от четири пъти само за няколко месеца. 

 

От Лекарския съюз определят новия бюджет на НЗОК като подигравка с българския пациент. От там смятат, че тези промени ще накарат повече българи да не плащат здравните си вноски. 

 

Над 2 милиарда и 800 милиона ще има НЗОК догодина. Като най-проблемна се очертава ситуацията в болниците. Очаква се дефицитът им да надхвърли 440 милиона. 

 

Цифрите се очертават на фона на сериозния преразход за тази година, който вече достига 150 милиона лева и доведе до орязване на бюджетите на лечебните заведения в следващите три месеца. 

 

Дали и как ще се компенсира недостигът управляващите все още не се наемат да кажат. 

 

Междувременно болничните шефове вече правят сметки как ще разпределят намалените средства за догодина. 

 

По отношение средствата, които Касата ще отдели за преглед при личен лекар и при специалист, не се предвиждат драстични разлики. Според проектобюджета с 30 милиона повече ще бъдат отделени за лекарства. Допълнителни 60 милиона са предвидени за онкоболните. 

 

Сметките показват, че средствата пак няма да са достатъчни. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!