Правителството е изпратило есемеси на близо 40 000 мобилни телефонни номера

Британското правителство е изпратило есемеси на близо 40 000 мобилни телефонни номера, за които подозира, че се ползват от нелегално пребиваващи лица, предаде БТА. Между септември 2012 и юни 2013 г. 39 100 души са получили следния текст: 


 
"Съобщение от Министерството на вътрешните работи. Нашите регистри показват, че е възможно да нямате право да пребивавате в Обединеното кралство. Благодарим за обаждането ви на телефон 08443754636.


 
Кампанията е включвала и изпращане на съобщения по пощата, електронна поща и дори на стационарни телефони, като по този начин общият брой на лицата, получили посланието, е 58 800.


 
"Там, където нашите регистри показват, че хората пребивават тук нелегално, е от съществено значение да можем да се свържем с тях, защото сме решени да ги накараме да се върнат в родината си", заяви говорител на министерството на вътрешните работи. 


 
Инициативата предизвика и критики в Обединеното кралство. Активист на организация за защита на човешките права от африкански произход се оплака, че също е получил предупредително съобщение, макар че живее във Великобритания от 1966 г. и има британски паспорт. 


 
"Бях напълно шокиран и ужасен от получения sms. Пристигнах тук през 1966 г. с моите родители, роден съм в Източна Африка и винаги съм имал британски паспорт", заяви Суреш Гровер пред в. "Индипендънт". 


 
Вътрешното министерство заяви, че това не е вярно и че до неговия номер не е изпращан есемес. По данни на министерството до момента само 143 души са се оплакали заради полученото съобщение и само в 14 от случаите оплакването е било основателно.