Те дадоха срок на управляващите да вземат решение за актуализация до 8 ноември

Лекарите в страната ще започнат протести, ако бюджетът на НЗОК за тази година не бъде актуализиран. Това решиха делегатите по време на 58-мия извънреден събор на Българския лекарски съюз. Недоволството им е свързано с проектобюджета на Касата за 2014-а, който е планиран с 200 млн. лв. дефицит.


Медиците дадоха срок на управляващите да вземат решение за актуализация до 8 ноември. Формата и вида на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет на съсловната организация, съобщават от БЛС.


„Ако той се запази в този си вид, съсловната организация обмисля спиране на всички болнични дейности, с изключение на спешните случаи. Ако се запази решението на Касата да финансира 80% от заработените дейности, лечебните заведения пък ще се принудят да искат останалите 20% да се плащат от пациентите”, обясни шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.


От Лекарския съюз настояват и за отпадане на изискването личните лекари да работят 24 часа в денонощието, както и таксата за посещение при семейния медик да е 1% от минималната работна заплата.

 

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ обявиха, че също не подкрепят проекта за бюджет на НЗОК за 2014 година. Предложеният проект за бюджет за 2014 г. е дори по-лош от бюджета за 2013 г. Никъде не се отчита фактът, че се очаква дефицит от около 150 млн. лв. за настоящата 2013 г., твърдят от федерацията. Те призовават управляващите да актуализират бюджета на НЗОК за 2013 г. за 100% разплащане на извършената дейност на лечебните заведения за болнична помощ.

 

КНСБ и ФСЗ – КНСБ започват допитване за готовността на структурите си  за организиране на протест, както и консултации за съвместни действия с професионално-съсловните организации.