Новият продукт ще е полезен и за диабетиците

Български учени откриха хранителна добавка, която предпазва от рак на дебелото черво. Тя може да се влага в продукти като млякото, колбасите, хляба, майонезата и сладоледа. Хранителната добавка се оказала полезна и за диабетиците.

 

Новият продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво, е получен в лабораторни условия, в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Разработката е отнела на учените 6 години. От растението гулия те са извлекли полезното вещество инулин.

 

То служи за храна на полезната микрофлора, която се намира в дебелото черво. Тази полезна микрофлора спомага за по-бързото освобождаване на токсините, които се натрупат в това черво в човешкия организъм и колкото по-бързо тези токсини напуснат нашето тяло, толкова по-малък е рискът от заболяване от рак”, каза ръководителят на научният екип доцент Пантелей Денев.

 

Под формата на прах, инулинът може да се влага при производството на млечни, месни и тестени продукти. В университета вече разработват хляб, който да предпазва от рак на дебелото черво, като брашното е примесено с инулин.

 

Този хляб е с добавено количество на топинамбур. Той е богат на инулин. Първоначално се тръгна с идеята да се направи хляб, който е необходим за хора, болни от диабет тип „две“. Този хляб, както виждате, е малко по-тъмен от останалите типове хляб като средина. На вкус е по-приятен от обикновения и ако го дегустирате сега ще усетите леко сладък послевкус”, поясни доцент Цветана Гогова от университета по хранителни технологии в Пловдив.

 

Учените продължават да тестват полезната добавка и в други хранителни продукти. Предстои откритието им да бъде патентовано. След което големите производители ще могат спокойно да го използват в производството на хранителните продукти, които купуваме от търговската мрежа.

 

Репортер: Благой Бекриев