Ако промяната бъде приета, само до месеци ще даваме 3 лева и 40 стотинки, вместо сегашните 2, 90

От догодина може да плащаме повече за преглед при лекар и за престой в болница. Причината е, че от Българския лекарски съюз настояват потребителската такса да се обвърже с минималната работна заплата и да расте заедно с нея. 

 

Ако промяната бъде приета, само до месеци ще даваме 3, 40 лева, вместо сегашните 2, 90. 

 

От лекарския съюз настояват за промяна в Закона за здравното осигуряване и таксата отново да бъде обвързана с минималната работна заплата, както беше до миналата година. Тоест, все пак депутатите ще трябва да решат колко да плащаме, а това прави прогнозите противоречиви. 

 

Лекарите настояват, че таксата трябвало да расте пропорционално, като не било задължително да е обвързана именно с работната заплата, а можело и с индекса на инфлацията.

 

„Лекарите и болниците на са длъжни да правят социална политика. Те правят здравеопазване, здравеопазването е нещо доста скъпо и то не може да се обезкървява финансово, защото накрая ще останем без лекари и болници”, заяви д-р Димитър Петров от БЛС. 

 

От браншовия съюз твърдят, че по-високата такса имала и превантивна роля.  

 

„В един момент стават огромни опашки при джипитата от хора, които ходят там всеки ден или през ден и до кабинетите не могат да се доберат реално болните. И още един момент има – когато човек плаща, той се отнася по-отговорно към здравето си”, смята д-р Петров.

 

Ако промяната влезе в сила, таксата за един ден престой в болница също ще се увеличи – с 1 лев и ще стане 6,80.