Дали е така - потърсихме само експертни мнения!

Вече е научно доказано, че ракията лекува. Медицински изследвания потвърждават факта, че пиенето е полезно за здравето и действа добре дори и на концентрацията. Пиенето на твърд алкохол обаче не трябва да надхвърля 50 - 100 грама дневно. 

 

Любомир вари ракия за собствена консумация повече от 20 години. Почти всяка вечер пие по малко. 

 

„Аз по принцип съм хипертоник, обаче ракията, да чукна на дърво, не ми действа нито отрицателно, нито положително. Не чувствам някакви странични явления”, разказа Любомир Ценов.

 

Учени са установили, че умерената консумация на алкохол влияе добре на кръвното налягане и нормализира холестерола. 

 

„Много професори съм чул че казват, че 50 - 100 грама ракия и един аспирин помагат за кръвообращението и за сърцето. А българинът го е открил преди векове…”, разсъждава казанджията Ивайло Ганчев.  

 

Лекарите обаче отричат лечебните свойства на огнения елексир.

 

„Ракията, както и всякакъв друг концентриран алкохол, не смятам, че имат лечебен ефект, не помагат за концентрацията и не свалят холестерола”, подчерта д-р Росица Елкина – общопрактикуващ лекар. 

 

Но все пак, хората при казана препоръчват, ако ще се лекуваме с ракия, тя да е домашна и да е в умерени количества.

 

„Хубавата и лековита ракия, това е чистата ракия, без примес, само плодове или грозде. Важен е и градусът, да не е много малък, да не е и много виск - около 52. По-добро от това няма”, съветва Любомир.

 

„Това натоварено ежедневие притиска всеки един и по-добре всеки да си пие по 50 – 100 грама, но да не злоупотребява”, добавя и Ивайлов.

 

Репортер: Биляна Борисова