Данните са от годишния доклад на Световната здравна организация

Туберкулозата е втората най-смъртоносна заразна болест след СПИН. 8,6 милиона души са се заразили от туберкулоза през 2012 година, като 1,1 милиона от тях са се заразили също с вируса на СПИН. За сравнение предходната година болните от туберкулоза по света са били 8,7 милиона. Данните са от годишния доклад на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс и Франс прес.


29 на сто от заразяванията с туберкулоза през миналата година са регистрирани на територията на Югоизточна Азия, 27 на сто - в Африка, а 19% - в райони в западната част на Тихия океан. В Индия и Китай са регистрирани съответно 26% и 12% от тези заразявания.


Смъртните случаи намаляха до 1,3 милиона, като 320 000 от жертвите са били заразени също с вируса на СПИН, при 1,4 милиона смъртни случая предишната година. През 2003 г. са били регистрирани 1,8 милиона смъртни случая от туберкулоза, сочат още данните.


В борбата със заболяването е постигнат напредък, който обаче не е достатъчно бърз, отбелязват експерти от Световната здравна организация.