Затлъстяването се очертава като един от най-сериозните социални и медицински проблеми на 21 век

България е на шесто място в Европейския съюз по свръхтегло и затлъстяване сред децата. Оказва се, че у нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло. Данните съобщи Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

 

Затлъстяването се очертава като изключително важен социален и медицински проблем. Световната пандемия от болестно свръхтегло води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови, метаболитни и други заболявания.

 

Във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването асоциацията организира в НДК безплатни измервания на тегло, мастна маса, сърдечно-съдови рискове. Измерванията ще бъдат част от инициативата "Алея на здравето" и ще бъдат от 30 октомври до 3 ноември, включително. Ще бъдат представени и нови диетични продукти и хранителни добавки за превенция и лечение на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. 

 

Този век се очертава като пандемичен и по отношение на захарния диабет, чиято честота се увеличава в световен мащаб, съобщи проф. Надка Бояджиева от Медицинския университет в София. Тя припомни, че диабет тип 2, който се появява в по-късна възраст, е свързан именно със затлъстяването.

 

Медицинският университет е партньор в голям международен проект за превенция на 
затлъстяването и на диабет тип 2. По проекта се набират участници с наднорменно тегло и застрашени от диабет, които в разстояние на пет години ще бъдат под безплатен медицински контрол, като за период от два месеца ще получават безплатна диетична храна.