Комисията по здравеопазване обсъди отпадането на пълната забрана за пушене

Министерството на здравеопазването не подкрепя и двата законопроекта за либерализация на тютюнопушенето в заведенията, стана ясно от изказването на заместник-здравния министър Бойко Пенков по време на днешното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Комисията обсъди предложения за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

 

Пенков призна, че пушачите сами определят съдбата си, но обърна внимание, че в помещенията, предвидени за тях, работят други хора, чието здраве ще бъде застрашено постоянно, предаде „Фокус”. Заместникът на Таня Андреева отбеляза също, че България е част от конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, в която се посочва, че страните трябва да вземат интегрирани мерки относно всички лица, изложени на тютюнев дим.

 

Членовете на комисията чуха и становището на Министерство на младежта и спорта. „Като цяло министерството подкрепя законопроекта за отпадане на пълната забраната”, заяви експертът Мирослава Стефанова. Изказването й предизвика реакция от страна на присъстващите депутати от ГЕРБ.