Изграждат център за лечение на мозъчен тумор в София през 2014 година

Нов метод на лечение удължава с години живота на пациентите с рак на мозъка. Терапията е разработена в Белгия и се прилага успешно в редица европейски страни. Няколко българи вече се възползваха успешно от процедури извън страната. В момента се събират средства за изграждането на център за лечение и в България. Очаква се той да заработи през 2014-та.


Всяка година поне 300 българи чуват диагнозата „злокачествен тумор на мозъка” и още по-страшното: остават ви 8 месеца живот. Един от тях е Сашо. Той се надява да живее още години наред с новия метод, прилаган в Белгия. Лечението там обаче струва около 30 000 евро.

 

Ако в България се изгради център за имунотерапия, пациентите ще плащат 5000 лева, които вероятно ще се поемат от здравната каса. Проектът за изграждането на центъра е на стойност 800 000 лева. До момента Здравното министерство е отпуснало 300 000.


Белгийският лекар д-р Ван Гол лекува с индивидуална имунотерапия. С ваксината животът на 20% от пациентите се удължава с 10 години.


Днес беше премиерата на филма за Любка - първата българка, която е лекувана успешно в Белгия с ваксината срещу рак на мозъка.


Повече по темата гледайте във видеото.