Още в ранния петъчен следобед британците преминавали на почивна вълна

Нова анкета в Обединеното кралство установи, че служителите се настройват за уикенда доста преди той да е започнал. Не в 17 часа в петък, когато приключва работният ден за мнозина, а още към 14:30 британците вече са на вълна почивни дни, установи допитване сред 2 000 офис служители.

 

Близо половината от анкетираните признават, че гледат на петъците по-лековато, отколкото на другите дни от седмицата, съобщават британски медии, цитирани от БГНЕС. 60% от респондентите смятали, че имат право да разпуснат по-рано в петък, защото са работили повече от вписаното в трудовия им договор работно време през останалите дни от седмицата. Много от тях признават, че съзнателно работят по-малко в последния ден на работната седмица.

 

Изследването установило още, че малко след 13:30 часа служителите забавят оборотите на работния процес и малко повече от час по-късно те вече психически са се пренесли на вълна уикенд.  

 

Една трета от участниците в допитването заявили, че на работното им място има значително по-добра атмосфера в петък, а 47 на сто казали, че шефът им бил много по-снизходителен в този ден.

 

Сондажът, поръчан от британската авиокомпания „Бритиш еъруейз”, установил, че отпускането в петък следобед често се изразява в използване на Фейсбук, електронно пазаруване, имейл кореспонденция с приятели и роднини и дори резервиране на ваканции, уреждане на планове за уикенда и онлайн банкиране.