Не е възможно да се работи в условия на дефицит, смята проф. Радослав Гайдарски

Категорично трябва да има актуализация на бюджета на Здравната каса. Ако аз бях в тази ситуация веднага щях да си подам оставката. Това е абсурдно. Не е възможно да се работи в условията на такъв дефицит”, каза бившият здравен министър от кабинета „Станишев” професор Радослав Гайдарски в студиото на „Събуди се”.

 

Бившият министър коментира ситуацията около финансирането на Здравната система и недостига на пари, които ще отделя държавата за здравеопазване. Парите на болниците са орязани - те ще получават по-малко от 80% от сумите, които са им нужни.

 

За здраве никога не трябва да има оправдания. Бях шокиран, когато казаха, че ще има недостиг в касата. Ако нацията не е здрава няма никакво значение колко ще е културна или образована”, добави той.

 

Трябва да се разговаря с хората, които разбират от тези проблеми - фондове, професионални съюзи и особено директорите. В годината поне 4-5 пъти се водеха такива преговори и се знаеше какво ще се направи. Трябва да се търсят нови средства за здравеопазването, по настоящия начин няма да се получи”, коментира експертът.

 

Парите не достигат за лечебните заведения, защото се навъдиха много болници в България. Строи се безумно, без предварителни планове и проучвания. Още когато аз бях министър имаше идея да направим така наречената „Здравна карта” – да се знае къде и от какво имат нужда. Това не се направи, и средствата продължават да се разпиляват. Не са проблем частните болници, а безредието в системата”, категоричен бе Гайдарски.

 

Неправилно е да се фаворизират едни болници, и да се неглижират други. Лекарствата също поскъпнаха много, което допринася за проблема. Непрекъснатата смяна на управляващите доведе до тези абсурди в здравеопазването и разхищение на средства – ние сме световни рекордьори по смяна на здравни министри”, добави той.

 

Болниците не трябва да се закриват. Закриват се само ненужните, което става по естествен път, защото не могат да се издържат. Абсурдно е да се твърди, че пациентите се крадат от частните болници и се дават рушвети сред лекарите. Съвсем различно е хората да потърсят по-специализирана помощ, защото например хирурзите в едно лечебно заведение са по-лоши от тези в друго. Категорично няма практика да се „крадат” пациенти, това според мен са оправдания”, коментира бившият здравен министър.

 

Категорично заставам против окупацията на Софийски университет. Студентите до този момент си траеха, станаха на бунт когато им увеличиха финансирането със 100 милиона. Просто е несправедливо. Мълчаха когато им взеха парите, а сега, когато им дават – стачкуват. Те смятат, че Димитър Токушев е постъпил неморално, не незаконно. Има разлика между двете. Това е повод, студентите заявиха, че искат оставка на правителството. Това е политическо искане, вече не става въпрос за техните права. Те тръгват по друг път. Не може оневиняването на Делян Пеевски да е мотив за свалянето на парламента. Това е абсурдно”, допълни професор Гайдарски.  

 

Цялото интервю може да гледате във видеото.