Отмяната на забраната за пушене е отвратителна идея, заяви здравният министър

Още в началото на годината се знаеше, че бюджета за здравеопазване е разписан за 10 месеца, и че ще има дефицит. Този милиард и половина, който бе събиран 10 години, изведнъж изчезна през 2010. Болниците станаха в пъти повече от реалните потребности на пациентите. Тази система беше фактически неуправлявана, и това доведе до този предизвестен край”, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в студиото на „Всяка неделя”.

 

Тя призна, че здравеопазването е в изключително тежко състояние. „Не мога да бъда съгласна с Дянков, беше абсурдно здравеопазването да се ръководи от финансовото ведомство. Искахме да върнем доверието на Здравната каса. Тя трябва да бъде обществена институция. Големите болници също са в тежко положение. Много усилия бяха хвърлени да се фалират университетски болници. Дано не е било умишлено, а да е било заради неправилно управление. В противен случай такова действие граничи с липса на здрав разум”, категорична бе министър Андреева.

 

Ще навлезем в 2014-а със 100 милиона повече от досегашните средства на НЗОК. Не допускам, че ще се връщат пациенти. Старая се да не се намесвам в работата на НЗОК, твърде дълго хората се месеха в работата ѝ. Дълбоко се надявам, че на 15 ноември няма да има протест на лекарите. Няма да го допуснем”, сподели тя, като добави, че ще бъде намерен начин да се изплатят 100% от парите на болниците. 

 

Отмяната на забраната за пушене е отвратителна идея. Няма друго мнение по въпроса. Няма политическо решение за това, разчитам на здравия разум на лекарите в Парламента да направят правилното. Тук сме длъжни да се намесим и да защитим другите хора. Няма да подкрепя подобно решение. Никой не е налагал политическата си воля. Депутатите ще гласуват по съвест. Ако бъде либерализиран закона смятам, че трябва да се поиска вето, а не да подаваме оставки. То може да бъде наложено от президента. Здравето не е популизъм", заяви здравният министър. 

 

"Нямам обяснение и съм силно притеснена от решението за SMS-ите на 112. Може да се стигне до злоупотреби със системата. Вносителят е депутат от БСП, но това не е съгласувано с мен. Най-неразрешимият проблем за здравеопазването е липсата на идеи", завърши тя. 

 

На въпрос за проточилия се конкурс за директор на болница "Шейново", тя каза: ''Твърде дълго столична община се подиграва с болница "Шейново", това положение рефлектира върху всички и лекари и пациенти''.

 

Цялото интервю с министър Таня Андреева гледайте във видеото.