Следобед се очаква заоблачаване над северозападна България

Топлото време продължава и утре, но следобед ще има и доста облаци. Преди обед ще е предимно слънчево, с обичайните мъгли около реките, които бързо ще се разсеят. Около обед от северозапад бързо ще се заоблачи с висока облачност, през която слънцето ще прозира. Ще духа слаб, в Дунавската равнина временно умерен западен вятър.

 

Денят ще започне с показания на термометрите от 6 до 11 градуса, които по-късно ще достигнат 21-26, по-ниски на изток и на северозапад.

 

В планините ще е топло за сезона. Условията за туризъм ще са отлични. Преди обед ще е слънчево, а следобед с облаци, но без валежи.

 

Бурен вятър, над 110 км/час, вълнение и валежи се очакват утре по бреговете на Ламанша и Северно море, където в почти всички страни е обявен жълт или оранжев код за опасно време.  

 

С изключение на Атлантическото крайбрежие, в по-голямата част от Европа и утре ще е с 5-6 градуса по-топло от обичайното за края на октомври.

 

Причина за тези аномалии е преносът на въздушни маси от Северна Африка, който продължава вече втора седмица.

 

В Североизточна Сицилия вулканът Етна напомни за себе си със слаби земетресения и стълбове пепел и лава. Поради височината на планината, замърсяването се издигна на около 4 километра. Това предизвика отмяна на полети над района, но до евакуация на населението не се стигна.   

 

У нас топлото време ще продължи и във вторник и сряда, но с повече облаци. В ниските места видимостта ще е намалена, а по Черноморието и в низините почти през целия ден ще е облачно. В четвъртък и петък умерен вятър от североизток ще вдигне мъглите и ще понижи температурите с 4-5 градуса. През почивните дни ще има повече слънце и малко по-високи температури. Закъснялото лято в края на Октомври продължава и утре.

 

Още за времето във вашия град може да намерите на Sinoptik.bg