Все още се търсят възможности за допълнително финансиране на Здравната каса

Продължаваме да търсим възможности за допълнително финансиране на Здравната каса през тази година”, заяви министърът на финансите Петър Чобанов, предаде БГНЕС.

 

Ситуацията в НЗОК е много тежка, тя е наследена ситуация, това е очевиден факт и не е оправдание. Стремим се в рамките на възможното тази година да покрием колкото се може повече от недостига на Касата. Всекидневно разглеждаме различните възможности, в непрекъснат контакт сме с Надзорния съвет на Касата и с приходните администрации, за да видим откъде може да се набавят подобни средства”, каза още финансовият министър.

 

Чобанов се обяви и против повишаването на здравните осигуровки. "Смятам, че трябва първо икономиката да заработи и да започнем да събираме в по-голяма степен декларираните, но несъбрани приходи и оттам да мислим за коригиране на осигуровките", заяви той.

 

Надзорният съвет на НЗОК отхвърли актуализацията на бюджета на институцията за 2014-а година. Така през догодина Касата ще разполага с 2 823 110 000 лева, от които 2 472 462 000 са предназначени за здравноосигурителни плащания. За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 128 000 лева, за лекарствени продукти – 556 000 000 лева, в това число лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 000 000 лева, за лекарствена терапия при злокачествени заболявания – 145 000 000 лева.

 

Надзорът на Здравната каса потвърди възможностите на институцията да заплати 80% от извършената болнична медицинска дейност за месеците септември, октомври и ноември тази година, като останалите 20% от извършената и отчетена дейност ще бъдат платени през януари 2014 година.