До момента са потвърдени 10 случая, заразените са бебета и малки деца

10 случая на полиомиелит са регистрирани в Сирия, потвърди Световната здравна организация. Други 12 случая все още се водят за съмнителни. Заразените са бебета и малки деца. Това е първата епидемия на тази болест в Сирия от 14 години насам.

 

Световната здравна организация обяви, че огнището на заболяването е източната провинция Деир ал-Зур.

 

Полиомиелитът, който е много заразен, се разпространява чрез замърсена храна или течности. В провинция Деир ал-Зур са регистрирани повече от 100 хиляди деца до 5 години. Започнала е незабавна имунизация, но работата на медиците е затруднена от ожесточените боеве, които се водят между бунтовниците и силите на президента Башар Асад.

 

Преди началото на гражданската война в Сирия през 2011-та година, 95 процента от децата бяха ваксинирани срещу полиомиелит, обясниха от Световната здравна организация. През последните две години обаче, почти половин милион бебета не са били имунизирани срещу детски паралич. Заболяването отдавна е изкоренено в развитите държави, но все още избухват епидемии в страни като Нигерия, Пакистан и Афганистан.

 

Всички деца, които идват от Сирия у нас се ваксинират за серия от заболявания, сред които и детски паралич. Това обясни за Новините на Нова главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Въпреки това, здравните власти препоръчват родителите у нас да проверяват дали децата им са имунизирани за заболяването и при нужда, задължително да се обръщат към личните си лекари.