Причината е недостигът на средства в болничната помощ до края на годината

Девет от най-големите болници в България останаха без пари. Причината е, че те са отказали да приемат предложението на Здравната каса да получат по-малко от изработеното и затова не получават нищо. 


Заради финансовия колапс този петък лекари от различни градове на страната се готвят за предупредителен протест. 


Столичната колегия на Лекарския съюз призовава на 1-ви ноември работещите в лечебните заведения в София да излязат на половинчасов предупредителен протест. Причината е недостигът на средства в болничната помощ до края на годината и вероятността и 2014 г. да започне с дългове. 


„Информиран съм, знам, че ще има такъв предупредителен протест и го приветствам”, коментира председателят на Българския лекарски съюз – д-р Цветан Райчинов.


Към протестиращите в София е вероятно да се присъединят и лекари от Пловдив, Варна и Плевен.

 

Преди дни Здравната каса изпрати до всички болници анекси, с които директорите на болниците на практика се съгласяват да получат до края на годината само част от изработеното. Подписали са почти всичко, с някои изключения. За София това са най-голямата болница за спешна помощ „Пирогов”, болниците „Света Анна” и „Света Екатерина”. Отказът да подпишат обаче си има цена – за септември лечебните заведения не са получили нито лев.


Председателят на Българския лекарски съюз приветства болниците в София, които не са подписали документите на Здравната каса, които, по негови думи, „практически ги принуждават да извършват престъпление”.